Hvad er Perimenopause?

Perimenopause, som på dansk betyder "omkring menopause," påvirker mange kvinder i årene op til overgangsalderen. Dette er en overgangsfase i livet, hvor vi stadig har menstruation, men æggestokkenes funktion aftager, og kønshormonerne begynder at falde. De fleste kvinder begynder at opleve præmenopausen i slutningen af deres 30'ere og start 40'erne 8-10 år før den reelle menopause.

Symptomer:

Nogle kvinder oplever kun milde symptomer under perimenopausen, mens andre bemærker betydelige fysiske, følelsesmæssige og psykologiske forandringer, da deres krop begynder at føle effekterne af de hormonelle forandringer. Menstruationen bliver ofte uregelmæssig, og symptomer som hedeture, rødme og nattesved kan begynde flere år før menopausen begynder.

  • Humørsvingninger

  • Hedeture/nattesved

  • Søvnforstyrrelser

  • Hjernetåge/hukommelsesbesvær

  • Træthed

  • Vægtøgning

  • Hårtab

  • Tørre slimhinder/vaginal tørhed.

    Heldigvis kan akupunktur og traditionel kinesisk medicin (TCM) give en betydelig lindring for nogle af de mest problematiske symptomer på perimenopausen, uden de potentielle bivirkninger af kemiske lægemidler

    Hvordan kan akupunktur hjælpe?

    Akupunktur kan hjælpe med at mildne symptomerne og genoprette balancen. Her er 5 videnskabeligt underbyggede måder, hvorpå akupunktur kan hjælpe:

    HEDETURE

    Hedeture er måske det første symptom, der falder én ind, når man tænker på en kvinde i menopause, og med god grund - det er et af de mest almindelige symptomer på menopause og perimenopause. Hedeture opstår, når kroppens afkølende, yinenergi falder, hvilket skaber et overskud at Yang. Yangvarmen stiger opad og skaber varmefornemmelser. Yin er naturligt dominerende om natten, men hvis kroppens yinenergi ikke er tilstrækkelig til at forankre yang, vil yang blive dominerende, hvilket forårsager nattesved. TCM-tilgangen er bl.a. at booste kroppens yin energi, så Yang ikke dominerer for meget.

    Fysiologisk kan akupunktur hjælpe med at køle dig ned ved at fremme blodkardilation, stimulere frigivelsen af endorfiner og regulere hypothalamus, kroppens interne termostat. En nyere undersøgelse ved Wake Forest University fandt ud af, at akupunktur reducerede hedeture og nattesved med 47%, og for en mindre gruppe var fordelen næsten dobbelt. En anden undersøgelse viste, at 80% af kvinder, der modtog akupunktur for hedeture og andre menopausesymptomer, følte, at behandlingerne havde hjulpet dem efter seks ugers behandling.

    HUMØRÆNDRINGER

  • Irritabilitet

  • angst

  • depression

  • humørsvingninger

    Østrogen påvirker produktionen af neurotransmittere som dopamin og serotonin, der påvirker følelsen af lykke. Mindre østrogen = lavere neurotransmitter niveauer = flere humørsvingninger.

    Ifølge TCM-teori er Træelementet med organerne Lever/Galdeblære ansvarlig for følelser som irritation og vrede. Når der er ubalance i Leveren, vil man opleve større udsving i hormonniveauerne med vrede og irritation som følge.

    Den gode nyhed er, at akupunktur er utroligt effektiv til at balancere Leversystemet og stabilisere humøret. Udover at behandle irritabilitet og overdreven vrede har akupunktur en dokumenteret effekt i forhold til depression og angst.

    HUKOMMELSE OG MENTALT FOKUS


    Har du problemer med hukommelse og mental fokus? Du er ikke alene. Undersøgelser har vist, at op til 70% af præ og postmenopausale kvinder oplever problemer med hukommelsen og hjernefunktionen. En anden undersøgelse viste, at kvinder ikke lærer lige så godt under præmenopausen. Østrogen påvirker hjernens funktion og når østrogen falder under perimenopausen, mærker hjernen effekterne. Andre perimenopause symptomer som hedeture, søvnløshed og depression kan også forårsage svækkelser i den kognitive funktion.

    Hjernen er kendt som Havets Marv i TCM og betragtes som et af de seks ekstraordinære organer. Hjernen understøttes af Jing fra Nyrerne og næres af blod, som laves af Milten og opbevares i Leveren. Blodet cirkuleres af Hjertet og iltes af Lungerne. Alle dine organsystemer spiller en rolle i at støtte hjernefunktionen og når nogen af dem er ude af balance, lider hjernens funktion. Både dyreforsøg og menneskeforsøg har vist en positiv effekt af akupunktur på kognitiv svækkelse.

    TRÆTHED


    Træt hele tiden? Træthed under perimenopause kan skyldes en kombination af flere faktorer som bl.a. svingende hormonniveauer og søvnforstyrrelser.

    Når man behandler træthed, vil en akupunktør ofte fokusere på fordøjelsessystemet og Nyrerne. Milten er kendt som Roden til “Efter-Himmelsk Essens”, da den omsætter den føde vi spiser og sender energi og næringsstoffer ud i resten af kroppen. Når fordøjelsessystemet er svagt, må vi tage fra vores reserver af “Før-Himmelsk Essens”, eller jing, som er lagret i Nyrerne. Jing falder naturligt, når vi bliver ældre. Et sundt fordøjelsessystem forbedrer ikke kun energien, det forhindrer også en for tidlig aldring. Undersøgelser har vist, at akupunktur kan hjælpe med at øge energiniveauerne og behandle kronisk træthed. Den behandler også søvnforstyrrelser, som er et almindeligt problem i præmenopausen og en årsag til manglende energi i løbet af dagen.

    UREGELMÆSSIG MENSTRUATION


    Ændringer i menstruationscyklusen er ofte en tidlig indikator for perimenopausen. Udeladte menstruationer, kortere cyklus og kraftigere eller mindre blødning er alle kendte symptomer i tiden op til menopausen.

    Akupunktur, kosttilskud og urter kan balancere hormonerne og regulere menstruationscyklussen. Det kan hjælpe med at lindre symptomer som kraftig blødning, uregelmæssige menstruationer og PMS. En række undersøgelser har vist, at akupunktur kan være effektivt til at behandle forskellige menstruationsubalancer.

    SEXLYST


    Et fald i sexlysten kan også være et problem under perimenopausen. Hormonelle ændringer, specielt et fald i østrogen og testosteron, kan føre til lavere sexlyst. Desuden kan symptomer som tørre slimhinder og irritabilitet yderligere dæmpe lysten.

    I TCM anses Nyrerne for at være opbevaringsstedet for kroppens "seksuelle ild." Akupunktur og TCM kan hjælpe med at styrke Nyrernes energi, hvilket kan bidrage til at forbedre sexlysten. Studier har også vist, at akupunktur kan hjælpe med at lindre vaginal tørhed og forbedre seksuel funktion.

    VÆGTØGNING


    Vægtøgning er et almindeligt problem i perimenopausen og er ofte forårsaget af hormonelle forandringer, nedsat stofskifte og livsstilsfaktorer. Fra et TCM perspektiv er ubalancer i Milt og Leversystemet ofte involveret. Akupunktur, sammen med ændringer i kost og motionsvaner, kan hjælpe med at regulere metabolismen og fremme et vægttab. Forskning har vist, at akupunktur kan øge effektiviteten af traditionelle metoder til vægttab, såsom kost og fysisk aktivitet.

    KONKLUSION


    Hvis du oplever symptomer på perimenopausen, menopausen eller postmenopausen, kan akupunktur og traditionel kinesisk medicin tilbyde en holistisk tilgang til at skabe balance og lindre symptomerne. Disse metoder arbejder på at balancere kroppens indre systemer og kan bruges alene eller i kombination med vestlig medicin for at give en omfattende behandlingsplan. Det er altid en god idé at konsultere med en sundhedsudbyder for at diskutere den mest hensigtsmæssige behandling for dig.

    Du er altid velkommen til at kontakte mig, hvis du har spørgsmål til om jeg kan hjælpe dig.

    Kærligst Juliie Søndergaard Akupunktør og Zoneterapeut

    Denne blog er skrevet med inspiration fra denne artikel. https:encircleacupuncture

Next
Next

Melissa-naturens antidepressiva